Ana içeriğe atla
YÜZÜNDEKİ İFADE ‘’DUCHENNE GÜLÜMSEMESİ’’ Mİ? PAN AMERİCAN YALANI MI?
"Ağzınızın aldığı şekli boş verin, gerçek gülümseme gözlerdedir."
Gülme konusuna ilk eğilen insanlardan biri evrim teorisinin en önemli ismi olan Charles Darwin. Darwin sadece gülümseme ve dolayısı ile mutluluk değil, insan yüzüne yansıyan duyguların evrensel olup olmadığını merak ettiği için dünyanın çeşitli bölgelerindeki tanıdıklarına 16 soruluk bir anket gönderdi. Aldığı sonuçları da 1872 yılında “The Expression of the Emotions in Man and Animals” adlı kitabında yayınladı. Kendi araştırması ve Guillaumme-Benjamin-Amand Duchenne’in çalışmaları sonucunda vardığı sonuç insan yüzüne yansıyan duyguların görünüşünün evrensel olduğu ve evrim sonucunda meydana geldiği idi.Darwin aynı duyguları gösteren insanların temelde aynı kas kasılmaları sonucunda duygularını ifade ettiklerine işaret ediyordu. Darwin haklı idi ama tam olarak onu kanıtlayacak deneyi bir fransız biliminsanı ondan yıllar sonra yapacaktı.
Fransız doktor Guillaume Duchenne (1806-1875) gülümsemenin ardındaki sırrı, deneklerinin suratlarına elektroşok vererek ve sonuçların fotoğraflarını çekerek keşfetti. Yapmacık gülümsemenin, yüzümüzün iki yanında bulunan ve elmacık kemiğine ait büyük kas sayesinde, bir fıkra karşısında gerçek gülümsemenin ise gözlerimizin yakınından geçen kaslar sayesinde gerçekleştiğini buldu. Gözlerimizin kenarında istemsiz olarak meydana gelen kırışma sayesinde bunu görebileceğimizi ortaya koydu.
Gülme sırasında çalışan kaslarımız,
Zygomaticus major ve minor. Ağzınızın iki köşesinde yer alan ve ağzınızı yanağınıza doğru uzatan kaslar
Orbicularis oculi. Gözlerinizi çevreleyen ve gülme esnasında kırıştıran kaslar.
Levator labii superioris. Dudak ve burnunuzun köşesini kaldıran kaslar.
Levator anguli oris. Gülme esnasında ağzınıza açı kazandıran kaslar .
Risorius. Ağzınıın kenarını yana doğru çeken kaslar.
Gerçek bir gülme esnasında bu sayıları on ikiyi bulan kas harekete geçip yüzünüzde güller açtırmakta,
Gerçek olmayan bir gülmede ise sadece Zygomatic Major kaslarınız çalışmakta, orbicularis oculi kaslarınız çalışmamaktadır.Yani dudaklarımız kıvrılıyor ama gözlerimizin çevresi kırışmıyor.
Gülümseme araştırmaları çevrelerinde gerçek gülümsemeye ‘’Duchenne Gülümsemesi ‘’adı verilirken yapmacık gülümsemenin adı artık kullanılmayan havayolu reklamındaki hostesler yüzünden Pan Am Gülümsemesi’dir.
Duchenne’e göre, sahte gülümseme sadece kibarlığın bir ifadesidir yada ihaneti gizlemek gibi daha kötü amaçlarla da kullanılabilir. Sahte gülümsemeyi, ‘’Ruhumuz üzgünken dudaklarımızın üzerinde oyunlar oynayan gülümseme’’ olarak tarif eder.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SURYA NAMASKARA (GÜNEŞİ SELAMLAMA) –Hinduizm / NAMAZ(ATEŞİ SELAMLAMA) -Meccusilik-

‘’Kime secde(itaat) ettiğini bilmemek’’ ‘’ Onun ve kavminin, Allah'ı bırakıp güneşe secde ettiklerini gördüm. Şeytan, kendilerine yaptıklarını süslü göstermiş de onları doğru yoldan alıkoymuş ’’NELM 24 Güneş ,dünyadaki canlılık ile olan doğrudan ilişkileri sebebi ile ‘’insan ‘’denen varlığın çevresindeki nesnelere anlamlar yüklemeye başlamasından ve aralarındaki ilişkileri çözümlemesinden itibaren önemli bir varlık konumuna gelmiştir.Avcılık ve Tarıma dayalı toplumlarda doğanın canlanma ve ölme zamanları mevcut hayvan popilasyonunu ve hasat evrelerini doğrudan etkilemesi ,sözkonusu durumların ise doğrudan ‘’Güneş’’ ile olan bağlantısı gerek avcı gerekse tarım toplumlarının güneş ile yakın bir ilişki içinde olmasını sağlamıştır.Doğadaki sebep-sonuç ilişkisinin farkında olan ancak yetesiz bilimsel anlamda gelişmemişliği nedeni ile bu durumlara mantıklı bir açıklama getiremeyen insan zaman içinde rasyonel olarak cevap veremediği sorulara irasyonel cevaplar bularak manevi açıda

Hayvanların Kulaklarını Yarmak ve SÜNNET(HITAN)

CİNSEL ORGANIN UCUNUN KESİLMESİNİ EMREDEN BİR YARATICIYA İNANMAK Yıllık milyonlarca Türk Lirasına ulaşan sünnet düğünü sektörü,operasyon başına binlerce lira alan ''sünnetçiler'',operator doktorlar ve özel hastaneler;süslü püslü tören kıyafetleri ;kim olduğunun bile farkına varamadığı küçücük yaşında yaratıcısının cinsel organının ucunun kesilmesini emrettiğini düşünen bir çocuk; Size Allah'ın yarattığını değiştirme hakkını veren kimidir? ''Lekad halaknel insâne fî ahseni takvîm'' Biz insanı en güzel biçimde yarattık.Tin 4 ''Allah, şeytana lânet etti. Ve şeytanşöyle dedi: "Ben mutlaka, Senin kullarından belli bir nasip edineceğim. ''Ve onları mutlaka dalâlette bırakacağım. Ve onları, mutlaka emaniyyeye (kuruntuya) düşüreceğim ve mutlaka onlara emredeceğim. Böylece onlar, mutlaka DAVARLARIN KULAKLARINI KESECEKLER ve onlara emredeceğim, öyle ki mutlaka, ALLAH'IN YARATTIĞINI DEĞİŞTİRECEKLER. Ve kim, Allah'tan

SALAT ,İKAME-İ SALAT & İNFAK

‘’Malları ve canları ile Allah yolunda mücadele edenler; işte onlar, onlar sadıklardır.’’ Hucurat 15 Allah katında din(yaşam sistemi) ‘’Allah katında din, ancak İslâm dinidir.’’Ali İmran 19 ;Din insanın ve bununla bağlantılı olarak insanın içinde yaşadığı toplum tarafından uygulanan yaşam sistemidir,zaman içinde oluşturulmuş değerler ile belirlenen sosyo-ekonomik yapıdır.Bu sosyo ekonomik yapı toplum tarafından oluşturulan normlarla kontrol edilmekte devamlılığı sağlanmaktadır.Bugün temelinde ‘’özel mülkiyet’’ bulunan sosyo-ekonomik yapı, insanlığın dinini(yaşam sistemini) oluşturmaktadır,sahip olduğu güç ile doğru orantılı olarak özel mülkiyet hakkını pekiştiren mekanizmalar oluşmakta bu hakkın ‘’likit bir halde’’ hareketini sağlayan ‘’parasal sistem’’ sayesinde insanların emeklerinin amacı özel mülkiyetini daha çok arttırmak olmaktadır.İnsanlar tarafından oluşturulan devletlerin temeli ‘’özel mülkiyetin güvenliğinin ve meşruiyetinin’’ sağlanması haline gelmiştir.Milyonla